DODATKOWE INFORMACJE

Najważniejszy związek znajdującym się w oleju z czarnuszki to tymochinon – składnik olejku eterycznego nasion czarnuszki, dzięki któremu olej wykazuje działanie przeciwzapalne (porównywalne z aktywnością aspiryny w dawce 100 mg/kg), przeciwbólowe, a także ochronne na miąższ nerek i wątroby.

Właściwości tej bioaktywnej subst...

DODATKOWE INFORMACJE

Najważniejszy związek znajdującym się w oleju z czarnuszki to tymochinon – składnik olejku eterycznego nasion czarnuszki, dzięki któremu olej wykazuje działanie przeciwzapalne (porównywalne z aktywnością aspiryny w dawce 100 mg/kg), przeciwbólowe, a także ochronne na miąższ nerek i wątroby.

Właściwości tej bioaktywnej substancji zawartej w oleju z czarnuszki jest odkryciem szczególnych ostatnich lat, gdyż dzięki przebadaniu jej,
stwierdzono, iż wykazuje potencjalne działanie przeciwnowotworowe a dokładnie - przyczynia się do zahamowania i śmierci komórek rakowych skóry, płuc i wątroby – co jest potwierdzone wieloma badaniami, a także istnieją dowody, że leczy raka jelita grubego, białaczkę, raka piersi i inne nowotwory. Starożytni Egipcjanie mawiali o Czarnuszce, że jest w stanie wyleczyć wszystko prócz śmierci. Właściwości lecznicze czarnuszki przez długi czas ustępowały jej walorom smakowym (ostry smak) u naszych przodków Europejskich. Ze względu na właściwości przeciwzapalne i działanie porównywalne z mocą cetyryzyny czarnuszka może skutecznie pomóc również w walce z uporczywym katarem siennym, a w porównaniu z tego typu lekami nie wywołuje skutków ubocznych. Jej stosowanie zaleca się szczególnie alergikom i astmatykom, gdyż badania naukowe potwierdzają,
że po 3 tygodniach stosowania korzystnie wpływa na układ immunologiczny i niweluje objawy - organizm z większą łatwością eliminuje dzięki niech również pierwsze objawy grypy i przeziębienia. Dla astmatyków ważna jest informacja, że czarnuszka ułatwia wykrztuszanie zalegającej wydzieliny i rozszerza oskrzela.

Olej z czarnuszki jest skuteczny także w terapii alergii skórnych, gdyż jest przeznaczony zarówno do spożywania, jak i do stosowania bezpośrednio na skórę. Łagodzi wszelkie wykwity alergiczne, wspomaga również leczenie trądziku i atopowego zapalenia skóry. Olej z Czarnuszki pomaga na wrzody i jest naturalnym lekiem na niestrawność i dolegliwości żołądkowe. Wykazano również naukowo liczne działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe oraz przeciwrobacze. Z kolei w kosmetyce jest znanym antidotum na trądzik
lub łupież, regeneruje włosy, stymuluje ich wzrost oraz zachamowuje wypadanie przez wcieranie w skórę głowy.

WIĘCEJ CIEKAWYCH INFORMACJI na stronie Facebookowej www.facebook.com/OlejzCzarnuszki

NAUKOWE BADANIA: Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna

Więcej

Olej z Czarnuszki  Jest 4 produktów.

Starożytni Egipcjanie mawiali o Czarnuszce, że...

29,00 zł
W magazynie

Starożytni Egipcjanie mawiali o Czarnuszce, że...

73,00 zł
W magazynie

Starożytni Egipcjanie mawiali o Czarnuszce, że...

38,00 zł
W magazynie

UWAGA! Na dnie każdej butelki może pojawić się...

19,00 zł
W magazynie